Windows 8: Desktop Editie

Windows 8 is het hipste besturingssysteem dat Microsoft ooit heeft uitgebracht, dat staat vast. De felle kleurtjes en de leuke reclamevideo’s zorgen ervoor dat je met een smile aan je Windows 8 computer gaat zitten (en Everything At Once van Lenka gaat zingen). Jammer genoeg beleeft niet iedereen zo’n ervaring. Sommigen vinden dat Windows 8 te veel op tablets is gericht en dat het dan ook enkel op een tablet of touchscreen pc goed werkt. ‘Windows 8 op een desktop? Bah, wat een verschrikkelijk idee.’ Bullshit zeg ik :) Het enige negatieve punt van Windows 8 is dat de standaardomgeving voor tablets & touchscreen computers is ingesteld. Microsoft is blijkbaar vergeten dat er nog mensen zijn met een standaarddesktop ;)

De Modern User Interface die voor velen bekend staat als Metro, en volgens Microsoft eigenlijk Windows 8 heet werkt waarschijnlijk erg leuk op nieuwe apparaten maar op desktops werkt het gewoon niet lekker; alles is te groot en ik mis de kleine knopjes die honderden opties tonen. Er is als desktopgebruiker geen reden om de MUI-programma’s te houden, verwijderen dus! Dit gaat trouwens erg gemakkelijk: klik rechts op de app en kies ‘App verwijderen’. Zo.. Dat is al een stuk beter….De tweede, veelgehoorde klacht over Windows 8 is dat de startknop verdwenen is, dit bekijk ik meer als een voordeel. Een snelle vergelijking: als je in Windows 7 op de startknop klikte kreeg je toegang tot ongeveer 10 programma’s en ongeveer 10 locaties (Afbeeldingen, Muziek, Configuratiescherm, …). In Windows 8 krijg je dit te zien:

De verschillen zijn:

 • Je kan meer programma’s bekijken in 1 oogopslag.
 • Er is een beter overzicht doordat je programma’s / locaties kan groeperen.*

Dit zijn toch geen nadelen, of wel? Oh, en als ‘programma x’ niet in je startscherm staat moet je gewoon typen om het te zoeken, makkelijker kan écht niet. Een mogelijk nadeel dat powerusers kunnen ondervinden is dat de animatie tussen de desktop en het startscherm te traag is, maar ook die kan je gemakkelijk uitschakelen.

Zeg nu eens, wat is er écht mis met Windows 8? De lage prijs*? De goede boottijd? De performance? Ik zou het niet weten… Ik vind dat we erg tevreden mogen zijn met Windows 8. Het nieuwe OS van Microsoft kon  weer een ramp zijn zoals bij ME, XP en Vista bij hun introductie. Dat was het niet, we hebben een mooi OS gekregen dat bovendien tegen een érg lage prijs te koop is. :)

* Je kan groepen van programma’s een naam geven door in het startscherm te scrollen terwijl je de ctrl-knop inhoudt, klik daarna rechts op een programma-groep en kies ‘Naam aan groep geven’.

**Voor 45€ krijg je een Windows 8 Pro upgrade waarmee je kan upgraden vanaf een legale/illegale Windows 7. Een clean install is via deze dvd ook mogelijk!

4 reacties op “Windows 8: Desktop Editie

  • Ze hadden allemaal hun eigen startprobleempjes wel. Windows XP was bij introductie niet stabiel te noemen, dat lag niet aan drivers maar gewoon aan het systeem zelf. Buiten de stabiliteit was ook de beveiliging van Windows XP gewoon zielig te noemen. Gelukkig werd dit opgelost door SP1 en SP2. Windows Vista is by default al een stuk veiliger maar de introductie ging inderdaad niet vlotjes, dit is echter niet de fout van Microsoft. Het probleem met Vista is dat het drivermodel werd vernieuwd en daardoor zo goed als alle drivers opnieuw moesten worden geschreven, dit zorgde natuurlijk ook voor de nodige comptabiliteitsproblemen. Windows 7 en Windows 8 maken trouwens nog steeds gebruik van dit vernieuwde model en aangezien de beta-periode (aka Windows Vista jammer genoeg) voorbij is draait nu alles goed.

 1. “Ik vind dat we erg tevreden mogen zijn met Windows 8.”
  Wat een fanboy-artikel zeg, vreselijk. Het is allemaal Hoezee wat Microsoft maakt en wij domme gebruikertjes moeten er dankbaar voor zijn dat ze het doen…

  Ten eerste: de “upgrade” is voor 30 euro te krijgen, niet 45 zoals in het artikel vermeld staat. Maar die actie loopt volgende week af (per 1 februari. Dat niet vermelden lijkt op volksverlakkerij wat geheel past in het fanboy-stukje).

  Ten tweede: de Metro-interface is iets persoonlijks: of je vindt het afschuwelijk (ENORM veel gebruikers), of je vindt het leuk (kleine minderheid).

  Ten derde is het voortdurende terugschakelen naar de oude interface vanwege het feit dat “sommige applicaties” (waaronder het Control Panel van Windows zelf!) een teken dat Windows8 wéér een “tussenversie” is, zoals Vista ook een “tussenversie” was tussen het goedwerkende XP en het goedwerkende Windows7…

  Windows 8? Nee, ik heb het bekeken, er over nagedacht en besloten de 30 euro voor Windows 8 Pro gewoon in mijn zak te houden: mijn Windows 7 PC’s draaien prima en ik verwacht dat Windows 9 de kinderziektes van Windows 8 wel overwonnen zal hebben.

  • Ik heb weet niet of je het door hebt, maar op dit blog geef ik onder andere mijn mening over bepaalde onderwerpen. Mijn mening ja, iets persoonlijk. Als jij er anders over denkt is dat leuk voor jou maar daardoor veranderd mijn standpunt niet. Al helemaal niet als je zonder argumenten komt (“kinderziektes” is nogal ruim).

   De prijs van de upgrade was trouwens correct op moment van schrijven. Dat het om een tijdelijke actie (van 4 maanden notabene) gaat was ik vergeten, mijn excuses daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *