Snel een groot bestand delen

Stel: je hebt een bestand van 40 MB dat je met een vriend wilt delen. Wat is dan de snelste manier om dit te doen? Waarschijnlijk via een cloud dienst. Ik zocht uit wat de snelste dienst is door 3x een bestand van 40MB up te loaden en het vervolgens terug te downloaden. Het gemiddelde van deze metingen staan in onderstaande tabel. 

Dienst Upload Download Up+Down
Skydrive 1:26 1:03 2:29
MEGA 1:25 0:07 1:32
WeTransfer 1:13 0:09 1:22
Dropbox 1:37 0:21 1:58
Drive 1:22 0:10 1:32
SpeedyShare 1:16 0:18 1:34
SendSpace 1:10 0:16 1:26


Skydrive kwam er in deze test als slechtste uit, bovendien moet je een account hebben om bestanden te kunnen uploaden. De up en downloadtijden zijn bij deze dienst wel redelijk stabiel, wat een pluspunt is.

Ondanks de hoge uploadsnelheden bij MEGA duurt het relatief lang voor een bestand online staat. Dit komt waarschijnlijk doordat het bestand nog moeten worden geëncrypteerd. Dit gebeurd zover ik weet niet bij de andere diensten. Een bestand downloaden ging bij MEGA ongezien snel.

WeTransfer is de winnaar van deze test geworden. Zowel up- als downloaden ging vlotjes, bovendien ziet de site er erg mooi uit. Een nadeel is wel dat je bestanden maar 13 dagen online blijven staan, daarna worden ze verwijderd. Dit ook nog: je moet altijd een e-mailadres opgeven (zowel bij zender als ontvanger). Om te eindigen met een pluspunt: je hebt geen account nodig om deze dienst te gebruiken. Er is trouwens ook een betalende versie beschikbaar.

Dropbox doet zijn werk goed om je bestanden op elk apparaat te krijgen maar om snel een bestand te delen met iemand anders kan je beter een andere dienst gebruiken. Uploaden ging relatief traag en ook het downloaden ging niet bijster snel. Een voordeel ten op zichtte van bijvoorbeeld WeTransfer is dat je bij Dropbox zelf kiest hoe lang een bestand online blijft. Een account op dropbox.com is noodzakelijk.

Net zoals Dropbox is Drive geen winnaar te noemen op dit vlak. Het down- en uploaden van bestanden ging echter wel sneller dan bij Dropbox. Je hebt wel eerst een Google-account nodig.

Speedyshare toont in bovenstaande tabel redelijk goede resultaten maar dit komt omdat ik de extreem slechte score er tussen uit heb gehaald. Meestal duurde een upload iets meer als een minuut maar het kan gebeuren dat alles heel sloom uploade. Dit zorgde voor een uploadtijd van 5minuten! Het opnieuw laden van de pagina loste het probleem bij mij op. De site vereist geen gebruikersaccount.

Als laatste hebben we nog SendSpace, deze site deed het niet slecht en vereist net als WeTransfer, MEGA en Speedyshare geen gebruikersaccount.

Conclusie: als je snel een bestand wilt delen ben je waarschijnlijk het beste af met WeTransfer. Indien het bestand veel gaat worden gedownload kies je best voor MEGA.

Een gelijkaardige test met een bestand van 560MB kan je hier vinden.

2 reacties op “Snel een groot bestand delen

  1. Leuk overzicht.
    Mede hierdoor ben ik nu Mega even aan het uitproberen.
    Ik moet zeggen dat ik best onder de indruk ben van de snelheid van de upload daar.
    En het voordeel t.o.v. WeTransfer is dat je meer een echte ‘drive’ hebt.

    • Mooi om te horen :) Ik ben nu een gelijkaardige test aan het doen met een bestand van ongeveer 500MB. De resultaten zullen normaal gezien vanavond of morgen online staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *