Internetdetectives

Enkele uren geleden is onderstaande video opgevangen door enkele Belgische nieuwswebsites (Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Standaard). Zo schrijft het Nieuwsblad “Videobeelden van een wegpiraat op de E314, die gemaakt werden op oudejaarsdag 2013, worden massaal bekeken en gedeeld op Facebook. De federale wegpolitie gaat de bewuste chauffeur opsporen.” waarbij ze vervolgens een link plaatsen naar de Facebookpagina van de persoon die het filmpje heeft gemaakt.


Daar werd al snel de schaal van dit verhaal duidelijk, de video was inderdaad al meer dan 6000 keer gedeeld en het aantal reacties stond op 60. Waarbij iemand een reactie plaatste met daarin een link naar het Facebook-profiel van de (vermoedelijke) eigenaar. Ik was blijkbaar niet de eerste die deze link zag, zijn hele pagina stond al vol met beledigingen. De man in kwestie reageerde:

shot 2014-01-05 om 19.36.35

 

 

 

 

 

Duidelijker dan dit kan volgens mij niet, de eigenaar laat duidelijk weten dat hij er niets mee heeft te maken. Na meer dan 100 reacties op deze post schrijft hij terug:

“beste, ben zonet terug van politie hasselt. Er is een klacht tegen laster ingediend daar ik 100% niet de bestuurder of eigenaar van de bmw ben. Dit is ook bevestigd door de politie en de wegpolitie van Antwerpen is bezig met de zaak om de echte dader te traceren! SPIJTIG VAN DE ENORME SCHADE DIE MIJ AANGEDAAN IS VIA FACEBOOK! MVG EDDY HELEVEN”

Hier stopt het verhaal niet, enkele minuten later verschijnt een foto van deze persoon samen met zijn gezin (neem ik aan?). Aan de rechterkant van de foto zie je de BWM uit de video met – met wat lijkt – op zijn vrouw aan de passagierskant van de wagen. Voor degene die twijfelen of hij echt de persoon is op de linkerfoto: heel zijn Facebook-account staat vol met foto’sshot 2014-01-05 om 19.42.17

Weer wat later wordt er nog een reactie geplaatst met linkje naar een fotoreeks van zijn wagen, gepost op autospot.com. Hier is zeer duidelijk de man in kwestie te zien.

shot 2014-01-05 om 19.14.37

De moraal van dit verhaal:  plaats je foto’s niet publiek op het internet. Voor dat je het weet wordt er misbruik van gemaakt.

Dit hele gebeuren doet me denken aan de aanslagen in Boston enkele maanden geleden. Na deze gebeurtenis begonnen enkele internet-detectives op Reddit.com ook een onderzoek waarbij twee personen (waarvan 1 vermist was notabene) zwaar werden lastig gevallen op het internet. (bron). Toen de politie de werkelijke daders te pakken had was het al snel duidelijk dat al die honderden mensen de verkeerde daders aan het beschuldigen waren.

Update:  Even ter verduidelijking dat ik niemand wil beschuldigen, dat is de taak van de politie. Bovenstaande informatie is enkel een collage van publieke posts op het internet.

9 reacties op “Internetdetectives

 1. Pingback: Je glimlach van vandaag - deel 31 - Pagina 35

 2. De foto in kwestie is geen gezinsfoto. Maar een foto van het personeel.
  De juwelier in kwestie heeft niets met heel de affaire en auto te maken.
  Never underestimate the power of stupid people in large groups!!! Dat is de enigste les die we hiervan moeten leren.

  • Daar zal mijn volgende post dan ook over gaan. Het is niet de eerste keer dat ‘detectives’ op het internet zo aan de gang gaan. Zo werd er bij de aanslagen op de marathon in Boston ook een onschuldig persoon aangeduid die er uiteindelijk niets mee heeft te maken.

   Ter verduidelijking: ik beschuldig niemand. Ik heb enkel een ‘collage’ aangemaakt.

   Update: http://www.bbc.co.uk/news/technology-22263020

 3. och serieus? Debiele zooi hier, die een vrouw heeft een ander kapsel en een bril. De man heeft een andere neus, kin en oren. En waar the fuck houden jullie je mee bezig? Da is uw zaak niet, de politie zal het hoe dan ook oplossen zelfs al is het de juwelier toch.

 4. Zieklijke mensen, is het nog niet genoeg geweest neen?
  Niemand, maar dan ook totaal niemand van de familie Heleven heeft hier ook maar iets mee te maken!
  Bende achterlijken..de oprichters van deze pagina mogen zich ook verantwoorden!

 5. Het is opeens stil hier nu de echte dader (die dus niets met Eddy te maken heeft), zichzelf bij de politie aangegeven heeft. m.a.w die internetdetectives zijn geen reet waard en zouden beter van het internet wegblijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *