De spookhost

Over 5 dagen is het 20 januari en ook exact 2 jaar geleden dat ik een mailtje kreeg van Macheist.com. In deze mail stonden serial-codes voor TwitterrificWriteRoomShoveBoxMariner WriteHordes of Orcs en TinyGrab. Deze codes heb ik destijds gratis (en legaal) gekregen, ik zou de programma’s nooit zelf kopen. ’t Enige programma waar ik misschien geld aan zou geven was TinyGrab.

TinyGrab is een klein (tiny) programmaatje dat al je screenshots (grabs) binnen enkele seconden online zet en je vervolgens een link naar het betreffende screenshot geeft. Nu, in 2013 zal dit programma misschien minder nut hebben maar in 2010 was het écht heel handig. Ik gebruikte het dan ook meerdere keren per dag. 2010 was namelijk nog een tijd waar MSN populair was, een protocol dat trouwens net zijn deuren heeft gesloten. Via de  MSN-client op Windows kon je buiten chatten ook gemakkelijk afbeeldingen naar je contacten doorsturen. Door het gesloten karakter van MSN ging dit laatste op OSX (en andere platformen) veel minder vlot. Een afbeelding doorsturen kon letterlijk minuten duren. Dat nadeel van MSN was dus het grote voordeel van TinyGrab, elk screenshot of foto stond binnen enkele seconden online.

2 jaar later gebruik ik TinyGrab nog steeds, in mindere mate weliswaar. Ik heb nu ook ingesteld dat de screenshots naar mijn server worden verzonden in plaats van naar de TinyGrab-servers. Dit heeft het grote voordeel dat ik meer controle en overzicht over mijn screenshots heb, de online tool van TinyGrab is namelijk barslecht. Na de nodige instellingen te hebben veranderd wou ik TinyGrab contacteren om te vragen of ze mijn screenshots wouden verwijderen. Het heeft geen enkel nut meer dat deze online blijven staan. Toen ik naar hun website (ww.tinygrab.com) surfte viel het me meteen op dat hun  nieuwste versie nog steeds versie 2 is. En, wacht eens.. De helpdesk link is dood? Vreemd… Hoe zit het met hun blog? Al 11 maanden niet meer geupdate? Heel vreemd. Ik zal dan maar even hun Twitter-account bekijken?

23jul: Server issues have been resolved. Resume your grabbing ways!

Een dode help desk, een dood blog en een Twitter feed die al een half jaar geen blauw vogeltje meer heeft gezien? Dat is niet hoe ik de toekomst had voorspeld van een tool die met lof werd aangeprezen door LifeHacker, Macworld en The Guardian. Hier moet ik de oorzaak van vinden.

Al snel wordt duidelijk dat TinyGrab een onderdeel is van company52, een bedrijf dat zich profileert als ‘de special forces in web development’. Mmm, dat klinkt goed? Hopelijk maken ze die belofte waar. Om dit te controleren ga ik naar naar hun Twitter-account, en ja hoor, dat ziet er goed uit, een actieve account! Hun laatste tweet is van 8 dagen geleden en de tweet daarvoor was 10 dagen geleden… Wow … De derde meest recente tweet is maar liefst 162 dagen geleden? Fuck. Maar ja, wie niet waagt, niet wint: ik stuur gewoon een tweet en wie weet krijg ik wel een antwoord… Er zijn nu 4 dagen voorbij gegaan en er is nog steeds geen activiteit op hun account te bespeuren. Ik had eerlijk gezegd wel meer verwacht van special forces. E-mail biedt trouwens ook geen snellere service, jammer… Maar ik geef niet op. Op de webpagina van company52 staan Twitter-accounts van enkele werknemers. Deze werknemers antwoorden (tot mijn verrassing) ook binnen het uur op mijn Tweet. Helaas is hun tweet geen antwoord op mijn vraag. Van de twee werknemers die een tweet terugstuurde werken er nog 0 bij company52. De website van company52 is dus zwaar verouderd en niet meer correct.

Conclusie: TinyGrab, een programma dat positief in verschillende media verscheen, is 2 jaar later bijna dood te verklaren. Ook hun moederbedrijf doet het niet veel beter. De servers van TinyGrab blijven echter op volle toeren draaien. Wat is dit, een spookhost?

Update 24 januari Ik heb nog wat Tweets verzonden naar de werknemers maar er is nog steeds geen teken van leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *